belang-van-goede-algemene-voorwaarden

Essentiële Algemene Voorwaarden voor incasso en debiteurenbeheer

Het belang van Algemene voorwaarden wordt door veel ondernemers onderschat. Ze worden immers niet vaak gelezen of zijn uiteindelijk niet nodig om op terug te vallen. Waarom zou je de nadruk leggen op Algemene Voorwaarden als de samenwerking met een klant of leverancier goed verloopt en er geen problemen zijn met de betalingen?

Waarom algemene voorwaarden cruciaal zijn

Goede algemene voorwaarden vormen o.a. de ruggengraat van een effectief incassobeleid en debiteurenbeheer. In uw algemene voorwaarden staan belangrijke zaken, zeker als het gaat om facturen en betalingen. Zo staan er regels over betaaltermijnen, garanties en de verantwoordelijkheden van u en uw klant (de debiteur). Of u nu werkt met zakelijke of particuliere klanten, met goed opgestelde voorwaarden versterkt u uw positie en voorkomt u problemen zoals wanbetaling of onduidelijke verantwoordelijkheden.

Bijvoorbeeld, zonder een heldere afspraak over betalingstermijnen kunt u te maken krijgen met klanten die consequent te laat betalen. Dit kan uw cashflow verstoren en juridische procedures noodzakelijk maken. Door waterdichte algemene voorwaarden op te stellen, minimaliseert u dit risico en optimaliseert u uw incassoproces.

Essentiële clausules in algemene voorwaarden

Een solide set algemene voorwaarden moet voor het debiteurenproces in ieder geval de volgende onderdelen bevatten:

  • Betalingstermijnen: In de algemene voorwaarden moet duidelijk vermeld worden welke betalingstermijn gehanteerd wordt. 
  • Extra kosten Er moet duidelijk vermeld worden welke (incasso)kosten in rekening worden gebracht bij te late betalingen.
  • Aansprakelijkheid: Definieer de verantwoordelijkheden van alle partijen en beperk uw aansprakelijkheid waar mogelijk.

Verschillen tussen zakelijke en particuliere klanten

Het is essentieel om onderscheid te maken tussen algemene voorwaarden voor zakelijke (B2B) en particuliere (B2C) klanten. Dat is omdat de juridische eisen voor deze groepen verschillen:

Voor zakelijke klanten

  • Vrijheid: Bij zakelijke relaties heeft u meer ruimte om aangepaste voorwaarden op te stellen. Denk hierbij aan afwijkende betalingstermijnen of hogere incassokosten bij wanbetaling.
  • Betalingstermijn: De wettelijke maximale betalingstermijn is 60 dagen. Mocht u hier aparte afspraken voor willen maken, dan moet u dit vastleggen in de algemene voorwaarden. Let op! Een termijn van meer dan 60 dagen mag alleen als dit geen nadelen heeft voor beide partijen.

Voor particuliere klanten

  • Consumentenbescherming: Er gelden voor consumenten strenge regels, zoals maximale incassokosten en transparantieverplichtingen. Zo bent u verplicht om bij de berekening van extra kosten de Wet Incassokosten (WIK) te volgen en moet u in bepaalde gevallen rekening houden met de cumulatieregeling van de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening (Wki).
  • Toegankelijkheid: Gebruik begrijpelijke taal en vermeld alle voorwaarden expliciet. Het is ook belangrijk dat u deze altijd vóór de verkoop van een product of dienst aan de klant communiceert.
  • Bedenktijd: Houd rekening met wettelijke bedenktijden bij overeenkomsten. Zo hebben consumenten bij online aankopen een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen.

Veelgemaakte fouten bij algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn essentieel voor uw bedrijfsvoering. Toch gaan veel ondernemers bij het opstellen ervan in de fout. Veel gemaakte fouten zijn:

  • Vaag taalgebruik: Formuleer duidelijk en vermijd interpretatiegevoelige termen, zoals 'meestal' of 'in principe'.
  • Standaard voorwaarden: Veel bedrijven gebruiken generieke algemene voorwaarden van een algemene bron. Het gevaar is hierbij dat belangrijke aspecten voor uw bedrijf of markt ontbreken. 
  • Niet actueel: Zorg dat uw voorwaarden voldoen aan de laatste wetgeving.
  • Geen juridische controle: Laat een deskundige uw voorwaarden controleren om conflicten te voorkomen.
  • Verkeerd gecommuniceerd: Om problemen te voorkomen is het belangrijk om de algemene voorwaarden vóór aankoop van een product of dienst met de klant te communiceren.
  • Geen akkoord vragen: Als u niet kunt aantonen dat een klant akkoord is gegaan met de algemene voorwaarden, dan bestaat er een kans dat u in de problemen komt bij een gerechtelijke procedure. Zorg er dus altijd voor dat de klant expliciet akkoord is gegaan met uw algemene voorwaarden. Bijvoorbeeld met een verplicht 'vinkje' tijdens het bestel- of onboardingproces.

Voordelen van goede algemene voorwaarden

Het hebben van goede algemene voorwaarden heeft diverse voordelen voor uw bedrijf.

  1. Duidelijkheid: Als beide partijen heldere afspraken hebben gemaakt, is de kans op problemen en geschillen aanzienlijk kleiner.
  2. Sneller betaald worden: Het betaalgedrag van klanten zal verbeteren op het moment dat duidelijk is op welke manier met te late betalingen wordt omgegaan. Zoals het berekenen van rente en incassokosten.
  3. Efficiëntie: Goede algemene voorwaarden met de juiste bepalingen versnellen diverse processen, zoals een juridisch proces bij betalingsgeschillen. 

5 belangrijke tips over algemene voorwaarden

Daarom geven wij u graag de volgende adviezen:

  1. Stuur in uw offertes altijd uw algemene voorwaarden mee. Een verwijzing naar uw website is niet voldoende.

  2. Wanneer een offerte of overeenkomst wordt ondertekend, zorg dat uw debiteur dan ook tekent voor ontvangst van uw algemene voorwaarden.

  3. Indien u een getekende overeenkomst of offerte met inkoopvoorwaarden ontvangt, lees deze dan goed door. Hierin staan vaak afwijkende bepalingen (bijvoorbeeld over betaaltermijnen) ten opzichte van uw eigen algemene voorwaarden. Als u niet reageert, gaat u automatisch ook akkoord met de inkoopvoorwaarden van een andere partij.

  4. Neem minimaal één keer per jaar uw eigen algemene voorwaarden door. Het kan gebeuren dat uw dienstverlening wijzigt of dat u nieuwe producten of diensten met andere voorwaarden aanbiedt. Door uw eigen voorwaarden te lezen ziet u of deze nog dekkend zijn en kunt u deze eventueel laten aanpassen.

  5. Het is raadzaam om elke 3 á 4 jaar uw algemene voorwaarden te laatsten screenen. De wetgeving veranderd nog wel eens (denk aan Wet Incassokosten en AVG). Dit voorkomt veel problemen.

incasso.nl denkt graag met u mee!

Algemene voorwaarden zijn een cruciaal onderdeel van uw incassobeleid en debiteurenbeheer. Ze beschermen uw onderneming, zorgen voor duidelijke afspraken en helpen geschillen te voorkomen. Heeft u hulp nodig bij het opstellen of optimaliseren van uw voorwaarden? Wij van incasso.nl kijken graag met u mee om te zorgen dat uw algemene voorwaarden volledig en juridisch waterdicht zijn. 

Wilt u meer weten over algemene voorwaarden? Of wilt u deze door ons laten screenen of opnieuw laten opstellen? Neem dan contact op met contact@incasso.nl of bel naar 0348-486425.