wettelijke-betalingstermijn

Wat is de wettelijke betalingstermijn?

De wettelijke betalingstermijn is de maximale termijn waarbinnen een factuur moet worden voldaan. Dit is een belangrijk onderdeel van financiële en juridische afspraken tussen bedrijven, consumenten en overheden. In dit kennisartikel leggen we uit wat de wettelijke betalingstermijn is, welke regels er gelden, en wat je kunt doen als de termijn wordt overschreden. Daarnaast beantwoorden we veelgestelde vragen en geven we een aantal praktische voorbeelden.

Wat betekent de wettelijke betalingstermijn?

De wettelijke betalingstermijn is een vastgestelde periode waarbinnen een factuur betaald moet worden. Deze termijn is bedoeld om voor financiële duidelijkheid en stabiliteit te zorgen. Het zou immers onwerkbaar zijn als u als ondernemer jaren op uw geld moet wachten. De betalingstermijn hangt overigens wel af van de relatie tussen de partijen. Zo gelden er andere regels voor B2B, B2C en factuurelaties met overheden.

Regels rondom wettelijke betalingstermijnen

Er zijn specifieke regels voor de wettelijke betalingstermijn in Nederland.

Bedrijven onderling (B2B)

  • De maximale wettelijke betalingstermijn in Nederland is 60 dagen.
  • In een contract kunnen soms andere afspraken worden gemaakt. 
  • Voor betalingen van het grootbedrijf aan MKB-ondernemers zijn ook andere afspraken gemaakt. Zo moet een grootbedrijf een MKB'er binnen 30 dagen betalen.
  • Een betalingstermijn van meer dan 60 dagen mag alleen als kan worden aangetoond dat dit niet nadelig is voor de koper of verkoper.
  • Is er geen betalingstermijn afgesproken? Dan geldt een betalingstermijn van 30 dagen.  

Bedrijven en consumenten (B2C)

  • Er geldt geen wettelijke betalingstermijn voor particuliere klanten.
  • U moet als ondernemer wel een 'redelijke' betalingstermijn hanteren.
  • De betaaltermijn moet vermeld staan in een contract of uw algemene voorwaarden.
  • Houdt altijd rekening met de wettelijke WIK-termijn voor particulieren voordat u een incassotraject start.

Overheidsinstanties

  • Overheden moeten facturen binnen 30 dagen betalen.
  • Er zijn uitzonderingen waarin de betalingstermijn verlengd mag worden naar 60 dagen.

Waarom is de wettelijke betalingstermijn belangrijk?

De wettelijke betalingstermijn is essentieel voor:

  • Cashflowbeheer: Bedrijven kunnen hun liquiditeit beter plannen en beheren als zij weten wanneer zij hun geld kunnen ontvangen.
  • Bescherming tegen wanbetaling: Het geeft juridische houvast bij late betalingen. Na het verstrijken van de betalingstermijn mogen bedrijven overgaan tot (buiten)gerechtelijke invordering van facturen. 
  • Eerlijke handelspraktijken: Het voorkomt dat grotere bedrijven onredelijk lange betalingstermijnen opleggen aan kleinere leveranciers. Grote bedrijven zouden kleine bedrijven, die misschien meer afhankelijk zijn van een bepaalde geldstroom, in hun macht kunnen houden.

Wat te doen bij overschrijding van de betalingstermijn?

Als een factuur niet binnen de betalingstermijn wordt voldaan, kunt u als ondernemer de volgende stappen ondernemen:

  1. Herinnering sturen: Verstuur een (vriendelijke) betalingsherinnering enkele dagen na het verstrijken van de termijn. Probeer ook te achterhalen waarom de klant nog niet betaald heeft.
  2. Aanmaning versturen: Vermeld duidelijk dat extra kosten of rente in rekening worden gebracht bij het opnieuw uitblijven van een betaling.
  3. Inschakelen van een incassobureau: Als de klant na het sturen van een of meerdere betalingsherinneringen nog niet betaalt, dan is het raadzaam om een incassobureau in te schakelen. Het incassobureau is gespecialiseerd in het incasseren van niet betaalde facturen.
  4. Juridische stappen: Als de klant ook na een minnelijk incassotraject niet betaald heeft, kunt u overgaan tot een juridische procedure. Bij incasso.nl geven we u vooraf altijd een goed advies over de haalbaarheid van een gerechtelijk incassotraject. Zo voorkomt u negatieve verrassingen en heeft u een realistisch beeld van waar u aan toe bent.