WIK brief

Stuur een goede WIK brief naar uw klanten

Heeft u een particuliere klant die uw factuur niet betaalt? Dan bent u volgens de wet verplicht om een WIK brief te sturen. Ontdek hier alles over de WIK brief en hoe u deze kunt versturen.

Wat is een WIK brief?

Bij particuliere klanten mag u niet zomaar een incassoprocedure starten. Er moet eerst verplicht een laatste herinnering naar de klant worden gestuurd. In deze laatste herinnering krijgt de klant nog 14 dagen de tijd om zonder extra kosten de factuur te betalen. Daarnaast worden incassomaatregelen aangekondigd als de betaling (opnieuw) uitblijft. Als de klant ook na 14 dagen nog niet betaald heeft, mag een incassoprocedure gestart worden om de betaling af te dwingen.

Vanwege de laatste betaalperiode wordt de WIK brief ook wel, pré incasso of 14 dagen brief genoemd.

Wat betekent WIK?

De afkorting WIK staat voor de Wet Incassokosten. Deze wet is in het leven geroepen om particulieren te beschermen tegen onterecht hoge incassokosten en louche incassoprocedures. 

Hoeveel incassokosten moet ik berekenen bij de WIK?

In een WIK brief staan onder meer de incassokosten die moeten worden betaald als de klant niet betaald. Voor het bepalen van de incassokosten zijn ook bepaalde spelregels. 

Gebruik onderstaande WIK calculator om de juiste incassokosten te berekenen.

WIK Calculator

Vul de hoofdsom van uw openstaande factuur in om de incassokosten te berekenen. Bent u btw-plichtig? Noteer dan de incassokosten exclusief btw. Deze kunt u immers verrekenen. Kunt u de btw niet verrekenen? Noteer dan de incassokosten inclusief de btw.


Wat staat er in een WIK brief?

Een goede WIK brief bestaat uit een aantal vaste onderdelen.

De vaste onderdelen (eisen) van een WIK brief:

  • Factuur(nummer) waar de brief over gaat.
  • Het openstaande factuurbedrag (let op deelbetalingen!).
  • De laatste betaaltermijn (minimaal 14 dagen).
  • Aankondiging incassokosten en rente (bij uitblijven betaling).
  • Berekening van de incassokosten.

Hoe verstuur je een WIK brief?

Een WIK brief kunt u op verschillende manieren versturen naar uw klant. Het meest kiezen ondernemers voor een fysieke brief of een e-mail. Hier zijn geen spelregels voor. U mag dus zelf bepalen hoe u de WIK brief naar uw klant verstuurt. 

Als u zeker wilt weten dat de klant de brief ontvangt zou u zelfs gebruik kunnen maken van aangetekende post of digitale leesbevestigingen. 

Wie verstuurt de WIK brief?

Een WIK brief wordt altijd verstuurd uit naam van de leverancier (de crediteur). De leverancier mag de WIK brief zelf versturen, maar kan dit ook overlaten aan een derde partij. Deze partij kan onder het mom van 'vreemde ogen dwingen' wellicht zelfs een snellere betaling afdwingen.

WIK brief sturen met incasso.nl

Met incasso.nl kunt u snel en eenvoudig een WIK brief sturen naar uw klant. Maak een foto van uw factuur met de incasso.nl app en wij regelen de rest. Wij sturen de WIK-brief namens u, maar op ons briefpapier naar uw klant. De praktijk leert dat uw klant op deze manier eerder zal betalen.

Maak uw gratis account aan

Voorbeeld WIK brief

Bent u op zoek naar een goed voorbeeld van een WIK brief? Gebruik dan het voorbeeld van Ultimoo incasso.

Download wik brief voorbeeld

Regel alles online via onze app

Met de speciale app van incasso.nl stuurt u eenvoudig en snel een WIK brief naar uw particuliere klanten. Profiteer van onze 25 jaar ervaring met incasso en wordt sneller betaald.

 

rocket

Gegarandeerde kwaliteit

Incasso.nl is powered by Ultimoo incasso. Een van de meest gewaardeerde incassobureaus van Nederland. Ultimoo is gecertificeerd met het Incassokeurmerk van het NVI. Zo weet u zeker dat u een betrouwbare incassopartner heeft.

 

magnifying-glass