alternatieve-incassomethoden-bemiddeling

Alternatieve incassomethoden: hoe u openstaande facturen oplost zonder rechtszaak

Als ondernemer heeft u er vroeg of laat mee te maken: een klant die niet betaalt. U hebt al herinneringen gestuurd, misschien zelfs een laatste aanmaning, maar het geld blijft uit. Wat nu? Veel ondernemers denken dan meteen aan een incassobureau of zelfs de rechter. Maar wist u dat er ook andere manieren zijn om een betalingsconflict op te lossen? Zonder dat de relatie met uw klant op de klippen loopt...

In deze blog ontdekt u hoe alternatieve incassomethoden zoals bemiddeling en onderhandelingen u kunnen helpen om sneller en soepeler betaald te krijgen. Deze activiteiten zijn bij een goed incassobureau onderdeel van het minnelijke incassoproces.

Wat zijn alternatieve incassomethoden?

Alternatieve incassomethoden zijn manieren om openstaande vorderingen te innen zonder juridische stappen. U kiest dus niet meteen voor een gerechtelijke procedure, maar probeert het minnelijk te regelen. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan of een neutrale bemiddelaar in te schakelen.

De bekendste vormen zijn:

  • Onderhandelen: zelf of via een tussenpersoon afspraken maken over betaling.
  • Bemiddelen: een onafhankelijke derde helpt beide partijen om tot een oplossing te komen.

Onderhandelen en bemiddelen (op locatie) zijn op die manier aanvullingen op het reguliere incassoproces. Hierbij wordt op traditionele manieren, zoals via e-mail of telefoon, contact gezocht met uw klant.

Waarom kiezen voor deze 'zachte' aanpak?

Veel ondernemers kiezen liever voor een harde aanpak: “Ze betalen niet, dus dan maar via de rechter.” Begrijpelijk, maar niet altijd de slimste zet. De 'zachtere' aanpak, zoals minnelijke incasso soms wel wordt beschreven, biedt namelijk een paar belangrijke voordelen:

✅ Behoud van klantrelatie
Een juridische strijd zorgt zelden voor goede sfeer. Met bemiddeling of overleg blijft er ruimte voor herstel.

✅ Sneller resultaat
Rechtszaken slepen vaak maanden of zelfs jaren aan. Met een goed gesprek bent u er soms binnen een week uit.

✅ Lager kostenplaatje
Procederen is duur. Bemiddeling of onderhandelen is vaak veel goedkoper. Zeker als het leidt tot een betaling of duurzame afspraak. Zo betaalt u voor een debiteurenbezoek bij incasso.nl slechts €100.

✅ Meer invloed op de uitkomst
Bij een rechter bepaalt een ander. In een onderhandeling houdt u de regie zelf in handen.

Bij incasso.nl is in contact komen met uw klant en onderhandelen het hoofddoel van het reguliere incassotraject. Bemiddeling op locatie is optioneel en wordt meestal aan het einde van het incassotraject ingezet.

Wanneer is bemiddeling een slimme keuze?

Bemiddelen werkt vooral goed als:

  • De relatie met de klant belangrijk is (bijvoorbeeld bij een langlopend contract)
  • Er onduidelijkheid is over de factuur of geleverde dienst
  • Beide partijen wél willen praten, maar vastlopen.

Een bemiddelaar helpt om de communicatie weer op gang te krijgen. Denk aan situaties waarin de klant zegt: “Ik betaal pas als het project goed is afgerond.” Dan kunt u met bemiddeling bespreken wat ‘goed afgerond’ betekent en misschien afspreken dat een deel van het bedrag alvast wordt betaald.

Bovendien zorgt bemiddeling voor veel extra informatie over uw klant. Tijdens het debiteurenbezoek wordt naast contact met de debiteur namelijk ook een heleboel informatie verzameld. Hoe ziet het huis of bedrijfsgebouw eruit? Zijn er mensen aanwezig? Deze informatie zegt veel over de kans op succes in mogelijke vervolgstappen.

Praktijkvoorbeeld: onderhandelen met behoud van respect

Stel: u hebt een klant die u al jaren bedient. De laatste factuur blijft echter onbetaald. U belt hem op: hij blijkt tijdelijk krap bij kas. U spreekt samen af dat hij in drie termijnen betaalt, plus een kleine rente. U zet het netjes op papier en hij houdt zich eraan. Resultaat? U krijgt betaald, én u houdt een klant.

Tips voor ondernemers die willen overleggen in plaats van procederen

  • Blijf zakelijk, niet emotioneel. Boos worden helpt niet. Houd het bij de feiten.
  • Bied een regeling aan. Een betalingsvoorstel in termijnen kan de drempel verlagen.
  • Leg afspraken altijd vast. Een schriftelijke regeling voorkomt misverstanden.
  • Kies een bemiddelaar als het vastloopt. Een onafhankelijke derde kan net dat duwtje geven naar een oplossing.

Conclusie: denk ook aan de lange termijn

U wilt uw geld, en terecht. Maar u wilt misschien óók die klant behouden, of in elk geval zonder conflict uit elkaar. Met alternatieve incassomethoden zoals onderhandelen en bemiddeling kiest u voor een oplossingsgerichte aanpak die in veel gevallen sneller, goedkoper en effectiever is dan een rechtszaak. De specialisten van incasso.nl zijn al 30 jaar ervaren met het bemiddelen en onderhandelen bij betalingsachterstanden. Onze slimme incassotrajecten en onderhandelingstactieken zijn er opgericht om uw betalingsachterstand op te lossen. In meer dan 90% van de situaties wordt de achterstand opgelost zonder tussenkomst van een rechter. 

Bij incasso.nl kunt u ook bemiddeling op locatie inzetten. Dit gebeurt meestal aan het einde van het  reguliere incassotraject. Bij het zogenaamde debiteurenbezoek gaat een van onze bemiddelaars bij uw klant langs om in contact te komen en een oplossing voor de schuld te vinden. De bemiddelaar is géén deurwaarder en speciaal omgeleid om op een respectvolle en effectieve manier met uw klant in gesprek te komen.

Twijfelt u wat in uw situatie het slimst is? Neem gerust contact met ons op. We denken graag mee over de beste route naar een oplossing, met of zonder toga. Natuurlijk kunt u ook een gratis account aanmaken via incasso.nl en direct uw eerste incassotraject starten.