Steeds meer faillissementen in Nederland
BCC, Shoeby en Big Bazar. Het zijn zomaar wat voorbeelden van bedrijven die de afgelopen maanden de krantenkoppen domineerden als het gaat om financiële problemen. Maar niet alleen de grotere bedrijven, ook steeds meer bedrijven in het MKB staat het water tot aan de lippen. Maar hoe komt dat? En wat kun je als collega ondernemer doen om niet hetzelfde lot te ondergaan?
Belastingdienst trekt de teugels aan
De Belastingdienst is inmiddels gestart met het innen van de zogenaamde coronaschulden. Het incasseren van deze schulden komt bovenop de aanmaningen en dwangbevelen van de normale belastingen.
En dat kan voor sommige ondernemers best pittig worden. Want als er niet betaald wordt, en geen contact wordt opgenomen met de Belastingdienst, wordt onherroepelijk doorgeschakeld naar een dwangbevel en invordering. In het slechtste geval kan de Belastingdienst zelfs beslagleggen of het faillissement aanvragen.
Kosten voor bedrijven stijgen
De laatste jaren zijn ook de kosten voor vrijwel alle bedrijven gestegen. Onder andere de situatie in Oekraïne heeft de prijzen voor energie en grondstoffen explosief laten stijgen. Al deze prijsstijgingen zijn uiteindelijk doorberekend in de verkoopprijzen, die door consumenten in hun portemonnee wordt gevoeld. Om dit te compenseren zijn forse loonsverhogingen doorgevoerd, die uiteindelijk weer voor rekening komen van het bedrijfsleven.
Al met al zijn de kosten voor vrijwel alle bedrijven in Nederland flink gestegen. Tel daar de uitgestelde belastingen bij op, en het wordt duidelijk dat veel ondernemers in financieel steeds zwaarder weer komen.
Drukte bij hulpdiensten
Er zijn diverse instanties die particulieren en bedrijven met financiële problemen kunnen helpen. Deze organisaties zien dat het steeds drukker wordt. Zo laat Geldfit Zakelijk aan het Financieele Dagblad (FD) weten dat het aantal hulpvragen van ondernemers gestegen is van ongeveer 40 in maart 2023 naar 275 in de afgelopen maand. Deze trend is ook terug te zien in online zoekopdrachten. Zo laat de tabel hieronder zien dat gebruikers van zoekmachines steeds vaker de naam van een hulpinstantie gebruiken om informatie te zoeken.
Gelukkig is het niet voor alle ondernemers te laat. Zij halen zelf het lek boven of krijgen op tijd de benodigde hulp. Helaas zien we al een tijdje dat het voor steeds meer ondernemers minder goed afloopt.
Aantal faillissementen stijgt door
Het afbetalen van belastingen en de gestegen kosten voor bedrijven zetten de financiële positie van ondernemers onder druk. Tel daar de renteverhogingen en de daarmee samenhangende verslechtering van het investeringsklimaat bij op en het beeld is duidelijk dat sommige ondernemers de obstakels niet meer kunnen overwinnen. Zij gaan uiteindelijk failliet.
Dat steeds meer ondernemers omvallen is ook terug te zien in de cijfers van het CBS. Zo wordt duidelijk dat het aantal faillissementen al 17 maanden op rij hoger is dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Wat betekent dit concreet voor ondernemers?
Particulieren en bedrijven die in financieel zwaar weer zitten kunnen facturen van bedrijven steeds minder goed betalen. Ze betalen later, niet volledig en in sommige gevallen zelfs helemaal niet. "Het is meer dan ooit belangrijk dat bedrijven de eigen liquiditeit goed in de gaten houden," aldus Arjan Stigter, algemeen directeur van Ultimoo Incasso. "Ondernemers met een goed en daadkrachtig debiteurentraject lopen minder risico om zelf in de problemen te komen. Een tijdige overdracht naar het incassobureau is daarbij een onmisbare schakel. Zo ligt de focus bij ons primair op het vinden van een duurzame oplossing voor betalingsachterstanden. Want alleen op die manier vinden we samen een oplossing die voor alle partijen blijft werken."