
Faillissementen in Nederland
"Slachting onder bedrijven dreigt: 200.000 ondernemers op rand faillissement". Dit kopte het AD eerder dit jaar over de nijpende situatie waar veel ondernemers in Nederland zich in bevinden. Volgens de Kamer van Koophandel kampen 100.000 ondernemers met betalingsproblemen en problematische schulden.
Coronapandemie
De coronapandemie heeft de afgelopen jaren een flink stempel gedrukt op de (financiële) situatie van veel bedrijven. Met het verlies van omzet, maar ook met gestegen inkoopkosten. Daarnaast heeft de coronasteun van de overheid huisgehouden in de financiën van veel bedrijven.
Sommige bedrijven stevenden vóór de coronapandemie af op een faillissement, en zijn dankzij de coronasteun in leven gebleven. Nu Nederland weer uit het coronamoeras kruipt, moeten deze bedrijven het weer op eigen kracht doen. Iets wat veel van hen alsnog niet gaat lukken.
Situatie in Oekraïne
De laatste maanden ondervindt Nederland ook de gevolgen van de oorlogssituatie in Oekraïne. De (nog verder) gestegen prijzen van gas en andere producten zet de marges van bedrijven nog verder onder druk. Zo was de inflatie in de maand april in Nederland volgens het CBS zelfs 9,6%.
De gevolgen van de coronapandemie en de situatie in Oekraine brengen sommige bedrijven in zwaar weer. Iets wat een aantal van deze bedrijven dus niet gaat overleven.
Wat betekent dit concreet voor ondernemers?
Bedrijven die in betalingsproblemen komen kunnen hun rekening aan andere bedrijven niet meer betalen. Uitstel van betaling en betalingsregelingen zouden er voor kunnen zorgen dat deze schulden uiteindelijk alsnog voldaan worden.
Maar in sommige gevallen worden de rekeningen helemaal niet meer betaald. De debiteur gaat dan failliet en de crediteur sluit achter aan in het rijtje bij de curator. In sommige gevallen blijft er niet genoeg geld over voor deze crediteur en moet hij de vordering afboeken in de administratie. Bij relatief kleine facturen is het leed misschien nog wel te overzien, maar bij grote facturen kan de crediteur ook in problemen komen. Op die manier werkt een faillissement hard door.