economie-nederland-incasso

Incasso en de stand van de economie in Nederland

Betalingsachterstanden zijn vaak een direct gevolg van de economische situatie in een land. Zo stijgt het aantal mensen en bedrijven met een betalingsachterstand als de economie er slecht voorstaat. Inflatie, consumentenvertrouwen en het bestedingspatroon hebben allemaal invloed op de financiële situatie bij debiteuren.

De Nederlandse economie

De coronapandemie heeft de Nederlandse economie de laatste jaren hard geraakt. Toch lijkt Nederland in 2022 een beetje uit het dal te kruipen. Dit is onder andere te zien aan het feit dat de economie ondanks eerdere voorspellingen in de eerste 3 maanden van 2022 toch gegroeid is. 

Als het herstel van de Nederlandse economie doorzet zou dit een positieve impuls kunnen geven aan het betalen van facturen door Nederlandse bedrijven en consumenten. Aan de andere kant leeft echter ook nog de verwachting dat Nederland (en andere delen van de wereld) op een recessie afstevent. 

Wat te doen als ondernemer?

Het lijkt er waarschijnlijk op dat je als ondernemer individueel niet veel invloed hebt op de Nederlandse economie. En dat klopt natuurlijk ook. Het is echter wel belangrijk te weten wat er in Nederland speelt, zodat je hierop kunt anticiperen. 

Zijn de vooruitzichten voor de economische situatie niet gunstig, let dan goed op hoe je met debiteuren omgaat. Laat achterstanden niet oplopen of doe een kredietcheck voor je zaken doet met een partij. Zorg er tegelijkertijd voor dat openstaande facturen tijdig worden doorgestuurd naar de incassopartner. Hoe jonger een vordering, hoe groter de kans op een succesvolle incasso.