Het vakantiegeld komt er weer aan

Het vakantiegeld komt er weer aan 20 april 2021

Mei is de maand waarin nagenoeg ieder in loondienst werkende individu zijn of haar vakantiegeld krijgt. Dat is voor alle bedrijven die vorderingen op particulieren hebben een positief moment. Het is immers zo dat mensen met betalingsachterstanden het vakantiegeld kunnen gebruiken om die achterstanden in te lopen. Maar dit is niet vanzelfsprekend, dit vergt een actieve benadering van u. Daarnaast is het in deze tijd juist zo dat bedrijven liquiditeitsproblemen kunnen krijgen omdat zij het vakantiegeld dienen uit te keren. Het is van groot belang om voor zowel vorderingen op particulieren als op bedrijven adequaat en tijdig te handelen.

Besteding vakantiegeld particulieren
Uit onderzoek in 2020 is gebleken dat meer dan de helft van de mensen het vakantiegeld parkeert op een spaarrekening. Dit zijn doorgaans niet de particulieren met achterstanden. Iets minder dan de helft geeft het vakantiegeld uit aan andere dingen. Na de absolute nummer één, sparen, gaat in tijden van onzekerheid door Covid-19 het meeste naar uitgaven in en om het huis, daarna komen vakantie, een dagje uit en elektronica om de hoek kijken. Het is belangrijk om te beseffen dat het vakantiegeld binnen drie maanden na ontvangst al is uitgegeven. Ben je er als schuldeiser niet op tijd bij, dan zou het kunnen dat de schuld niet wordt ingelost. Het is dus van groot belang vorderingen die al geruime tijd open staan niet op zijn beloop te laten. 

Liquiditeit onder druk bij bedrijven 
Mei is de maand waarin werkgevers, groot en klein, het vakantiegeld moeten uitbetalen. De liquiditeit van verschillende bedrijven kan als gevolg van Covid-19 extra onder druk staan. Als er dan ook nog een fors bedrag aan vakantiegeld moet worden uitgekeerd dan kan dat in het ergste geval zelfs de ondergang van een bedrijf betekenen. Ook in het geval u vorderingen op bedrijven heeft, met name in het MKB, doet u er verstandig aan om openstaande facturen met grote zorg te behandelen. 

Stuur uw vorderingen op tijd in
Als u ervoor zorgt dat u uw vorderingen uiterlijk eind april aan ons instuurt dan kunnen wij, rekening houdend met de ontvangst of juist de uitbetaling van vakantiegeld, op tijd stappen ondernemen en is de kans op succes groter. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op of benader direct uw account manager.

Arjan Stigter
Algemeen directeur

Ultimoo Incasso BV