Faillissementen boezemen bedrijven stees meer angst in

Faillissementen boezemen bedrijven stees meer angst in 4 maart 2014

Nederlandse kredietmanagers worden steeds angstiger door een gestage stijging van bedrijven die bankroet raken. Het aantal faillissementen lag in februari op 753. Een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar februari en 20% meer dan 2 jaar geleden. De Credit Managers Index (CMI) is in februari met 2 punten gedaald ten opzichte van vorige maand. De CMI komt hierdoor met 53,9 op een positieve maar toch wankele positie uit.

Failliet
In januari scoorden we in Nederland qua aantal faillissementen nog wel lager dan vorig jaar. Maar door de slechte maand februari ligt het aantal faillissementen voor dit jaar nu toch alweer op 1624, bijna gelijk met de 1631 van de eerste 2 maanden in 2013.
De credit managers worden ook weer wat nerveuzer, blijkt uit de index CMI. Omdat de omzet en het aantal nieuwe klanten bij Nederlandse bedrijven het weer relatief goed doen, worden er juist meer impopulaire maatregelen getroffen, aldus de CMI. Kredietmanagers wijzen eerder kredietaanvragen voor (nieuwe) klanten af, ook zetten ze incassozaken aan derde partijen eerder door. Met name de index ten aanzien van deze laatste indicator is fors afgenomen van 54,7 naar 47,3, aldus de onderzoekers. Bang om te worden geconfronteerd met een onvoorzien faillissement worden de touwtjes aangetrokken. Een ontwikkeling die zorg draagt voor meer spanning tussen verkoopafdelingen en de credit manager binnen bedrijven. 

Credit Managers Index (CMI)
De CMI wordt uitgegeven door Ultimoo group en Kwestplus en wordt ondersteund door een aantal toonaangevende bedrijven en instellingen in de sector zoals; Credittools, Creditexpo, Creditsafe, Dun & Bradstreet, Experian, Krediet bewaking bouw, OnGuard, Ultimoo Incasso, VVCM en NCMN. 

 

Bron : RTL Z