vakantiegeld

Het vakantiegeld komt eraan! Waar moet je op letten als ondernemer?

De meimaand is traditiegetrouw de maand van het vakantiegeld. Door dit vakantiegeld hebben particulieren tijdelijk meer bestedingsruimte. Aan de andere kant worden bedrijven geconfronteerd met hogere uitgaven aan werknemers. Het is dan ook belangrijk dat bedrijven hier verstandig mee omgaan. Draag daarom tijdig uw openstaande vorderingen over aan uw incassopartner.

Besteding van consumenten

Door het vakantiegeld krijgen consumenten in Nederland de beschikking over zo’n 30 miljard euro. Dit wordt door consumenten niet alleen maar aan vakanties besteed. Sterker nog, veel Nederlanders hebben allerlei andere doelen voor de extra bestedingsruimte. In 2019 en 2020 zorgde de Covid-19 pandemie voor flinke veranderingen in de bestedingen. De verwachting is dat de bestedingen dit jaar weer meer lijkt op de jaren vóór corona.

Eigen huis eerst tijdens corona

Vorig jaar werd slechts 26% van het vakantiegeld daadwerkelijk besteed aan vakanties. Dit blijkt uit onderzoek van PwC en retailexperts Q&A. Dit lijkt logisch te verklaren door de diverse (reis)restricties en reisbereidheid van de afgelopen twee jaar. Door corona werd de afgelopen jaren juist meer geld besteed aan producten voor in en om het huis. Hier hebben we immers de laatste twee jaar meer tijd doorgebracht.

Nodig om rond te komen

Ongeveer 22% van de mensen geeft aan het vakantiegeld nodig te hebben om financieel alle eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Zij hebben het gewoonweg nodig om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Het aflossen van schulden staat bij consumenten op plaats 3 als het gaat om de besteding van het vakantiegeld. Zo’n 7% van het totale vakantiegeld wordt hiervoor gebruikt. U zou als bedrijf van deze trend kunnen profiteren.

Tip! Vis niet achter het net!

De seinen staan in de meeste gebieden weer op groen en na twee jaar binnen zitten snakken veel mensen weer naar een vakantie in het buitenland. Er zal meer geld aan ontspanning worden besteed en zo zal er minder geld beschikbaar zijn om schulden in te lossen. Zorg er dus voor dat niet-betaalde rekeningen tijdig aan uw incassopartner worden overgedragen. Anders hebben uw debiteuren het vakantiegeld al een bestemming gegeven.

Besteding van bedrijven

Veel bedrijven worden in de maand mei geconfronteerd met een flinke verhoging van de uitgaande liquide middelen. Zij moeten het vakantiegeld immers aan de werknemers uitbetalen. Sommige bedrijven komen door deze geldstroom in de problemen, omdat zij dan geen liquide middelen meer hebben om zelf bepaalde rekeningen of schulden te betalen. Een aantal van deze bedrijven hebben ook nog te maken met de naweeën van de corona pandemie. Zij hebben bijvoorbeeld slechte periodes achter de rug, moeten coronasteun terugbetalen of worden geconfronteerd met enorm gestegen kosten. Dit zou ook kunnen gelden voor uw eigen bedrijf óf uw zakelijke debiteuren.

Tip! Kom in actie!

In de praktijk zien we dat sommige bedrijven niet ‘sparen’ voor het vakantiegeld. De uitgaande geldstroom eind mei is voor hen extra pijnlijk. Zorg daarom voor voldoende liquide middelen. Een van de maatregelen die u kunt nemen is het tijdig overdragen van openstaande vorderingen. Bent u benieuwd wat andere bedrijven doen? Wij zien bij uw concullega’s een duidelijke stijging in de maand april (en mei) als het gaat om overgedragen vorderingen.

incassobureau-vakantiegeld