impact-slecht-debiteurenbeheer

De impact van slecht debiteurenbeheer op uw bedrijf

Als ondernemer in het MKB speelt debiteurenbeheer een cruciale rol in het waarborgen van een gezonde cashflow en het behouden van financiële stabiliteit. Zeker in de soms uitdagende tijd van 2024. Slecht debiteurenbeheer kan echter ernstige gevolgen hebben voor uw bedrijf. Van verminderde liquiditeit tot zelfs een faillissement. In deze blog bespreken we de impact van slecht debiteurenbeheer en bieden we praktische stappen aan om uw processen te verbeteren.

Wat is Debiteurenbeheer?

Debiteurenbeheer omvat alle stappen die u als ondernemer kunt nemen om ervoor te zorgen dat klanten uw verkoopfacturen op tijd betalen. Dit proces omvat facturatie, het bijhouden van betalingsachterstanden, herinneringen sturen, en indien nodig, het inschakelen van het incassobureau.

Slecht Debiteurenbeheer: Wat zijn de risico's?

Het is belangrijk dat u goed zicht houdt op uw debiteuren. Als dit niet het geval is, brengt dit diverse risico's met zich mee. We hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet.

Verminderde Cashflow

Het meest directe gevolg van slecht debiteurenbeheer is een verminderde cashflow. Wanneer klanten hun rekeningen niet op tijd betalen, komt er minder geld binnen in uw bedrijf. Dit geld kunt u dus niet gebruiken voor het betalen van uw eigen rekeningen of om te investeren.

Risico op meer Financiële lasten

Bedrijven die door slecht debiteurenbeheer structureel in financiële problemen komen, hebben soms externe financiering nodig om tekorten te dekken. Deze externe financiering komt meestal in de vorm van leningen en deze kennen vaak hoge rentes. Deze rentekosten vergroten de financiële lasten van het bedrijf.

Schade aan Klantrelaties

Het is belangrijk om een duidelijk en goed ingericht debiteurenbeheerproces te hebben. Het op een verkeerde manier aanmanen van klanten om te betalen, kan de relatie met de klant ernstig schaden. Ook het gebruiken van een verkeerde toon kan voor negatieve reacties bij klanten zorgen. Deze negatieve reacties zouden kunnen leiden tot het verlies van klanten, een slechtere reputatie voor uw business en daarmee uiteindelijk tot het verminderde inkomsten.

Wilt u advies bij de inrichting van het debiteurenbeheerproces? Dan kunt u altijd contact opnemen met de specialisten van incasso.nl. 

Praktische Stappen om uw processen te verberen

Voorkom schade door een slecht proces voor uw debiteuren en profiteer van onderstaande tips.

Factuurbeheer optimaliseren

Zorg ervoor dat uw facturen duidelijk, nauwkeurig en volledig zijn. Vermeld duidelijk de juiste naam van uw klant, betalingsvoorwaarden en de uiterste betaaldatum. Overweeg het gebruik van een online boekhoudprogramma om het proces te automatiseren en fouten te minimaliseren.

Proactief Communiceren

Wees proactief in uw communicatie. Stuur duidelijke herinneringen als de betalingstermijn van een factuur is verstreken. Gebruik hierin de juiste tone-of-voice en houdt u aan alle spelregels. 

Check uw klanten

Als u vooraf wilt weten of een klant in staat zal zijn uw factuur te betalen, kunt u een kredietcheck doen. Zo zijn er organisaties waar u kredietinformatie van zakelijke klanten kunt opvragen. Vervolgens kunt u op basis van deze informatie bepalen of een klant op rekening of vooraf moet betalen. Dit helpt om risico's te beperken en zorgt ervoor dat u zaken doet met klanten die waarschijnlijk zullen betalen.

Tijdig overdragen aan het incassobureau

Als uw klant ook na het sturen van een of meerdere herinneringen niet betaalt, kunt u de factuur overdragen aan het incassobureau. Een incassobureau is gespecialiseerd in het incasseren van facturen en gaat de betaling voor u afdwingen bij de klant. In 92% van de gevallen vindt incasso.nl een oplossing voor de betalingsachterstand zonder tussenkomst van een rechter. Facturen kunt u eenvoudig overdragen met de incasso.nl-app. Dit kost u als ondernemer niets, omdat uw klant de rente en incassokosten moet betalen.

Conclusie

Efficiënt debiteurenbeheer is essentieel voor het houden van een gezonde business binnen het MKB. Door de bovenstaande stappen te implementeren, kunt u uw cashflow verbeteren, financiële risico's verlagen en sterke relaties met uw klanten behouden. Begin vandaag nog met het verbeteren van uw debiteurenbeheer om de (financiële) gezondheid van uw bedrijf te versterken.