zomervakantie-business

4 handige tips om de zomervakantie te overleven als ondernemer

Inmiddels is voor heel Nederland de zomervakantie aangebroken, een periode waar veel mensen naar uitkijken. Voor ondernemers in het MKB kan deze tijd echter specifieke uitdagingen en kansen met zich mee brengen. Of u nu in de retail, horeca, dienstverlening of een andere sector zit, de zomervakantie heeft ongetwijfeld invloed op uw bedrijfsvoering. In deze blog bespreken we de verschillende effecten van de zomervakantie op uw bedrijf en geven we praktische tips om deze periode zo goed mogelijk door te komen.

Invloeden van de zomervakantie

Doordat vrijwel iedereen vrij neemt in de zomer heeft de vakantie een grote invloed op de dagelijkse gang van zaken bij bedrijven.

Vakantieplannen van klanten

Tijdens de zomervakantie kan de vraag naar uw producten of diensten aanzienlijk veranderen. Zo kunnen bedrijven in de horeca en retail een boost in de omzet zien door extra toestroom van klanten. Aan de andere kant zien veel andere branches hun omzet juist teruglopen omdat veel klanten op vakantie zijn.

Het is belangrijk dat u goed anticipeert op het vakantiegedrag van klanten. Onderhoud juist in de zomermaanden contact met (potentiële) klanten, zodat een mogelijk negatief effect in de omzet veelal beperkt blijft.

Minder personeel

Tijdens de zomervakantie nemen veel medewerkers vrij, wat kan leiden tot onderbezetting. Dit kan de efficiëntie en productiviteit van uw bedrijf beïnvloeden. Medewerkers die niet op vakantie zijn, kunnen daarnaast minder productief zijn vanwege de lagere werkdruk of het zomerse weer.

Tegelijkertijd kunnen uw klanten tijdens de zomer ook in 'vakantiemodus' staan. Hierdoor is er misschien minder focus op bijvoorbeeld het betalen van uw facturen. Het is belangrijk om als ondernemer te beseffen dat de zomervakantie géén geldige reden is om een factuur niet te betalen.

Bedreiging van de cashflow

Als de moraal van klanten om te betalen verslapt tijdens de zomerperiode, kan dit direct effect hebben op de cashflow van uw bedrijf. Houd uw cashflow daarom nauwlettend in de gaten en onderneem tijdig actie als de cashflow bedreigd wordt. 

4 tips voor ondernemers tijdens de zomervakantie

Toch kunt u als ondernemer de teugels in handen nemen in de zomerperiode. Daarom hebben we speciaal voor u een aantal handige tips op een rij gezet.

  1. Inhuren van tijdelijk personeel
    Als u door de zomervakantie een tekort aan personeel heeft, kunt u overwegen om tijdelijk extra personeel aan te nemen. Bijvoorbeeld scholieren of studenten die juist beschikbaar zijn in de zomermaanden. Op die manier kunt u het serviceniveau richting klanten blijven garanderen en wordt u minder hard getroffen door medewerkers die op vakantie zijn.

  2. Blijf in contact met (potentiële) klanten
    Het is belangrijk om ook in de zomer met klanten in contact te blijven. Zo kan de 'vakantiemodus' er ook voor zorgen dat die ene lead die u maar niet te pakken krijgt nu ineens wel tijd blijkt te hebben. Daarnaast is het vooral erg belangrijk om te weten wat er bij klanten speelt. Zo kan een gesprekje over de vakantie er ook toe leiden dat u bredere inzichten van een klant krijgt.

  3. Denk aan zomerpromoties en -activiteiten 
    Om uw business extra onder de aandacht te brengen tijdens de zomerperiode kunt u een zomerpromotie overwegen. Denk hierbij aan een speciale marketingcampagne om bij potentiële klanten op de radar te komen. Dit kan met een speciale actie, maar ook door het aansturen op een kennismakingsgesprek. Dit soort campagnes kunnen ook de perfecte oplossing zijn voor afwisseling voor uw medewerkers en het opvullen van rusitigere momenten tijdens de vakantie.

    Onderzoek laat zien dat mensen tijdens hun vakantie meer op sociale media zitten. Dit kan voor bedrijven die gewoon 'online' zijn een extra kans zijn. Zorg er dus voor dat u juist in de zomerperiode goed van u laat horen. 

  4. Blijf contact houden met debiteuren
    De zomervakantie is géén geldig excuus om een factuur niet te betalen. Daarom is het belangrijk dat u ook in de zomerperiode goed grip blijft houden op uw debiteuren. Wacht niet met het sturen van betalingsherinneringen omdat de klant mogelijk op vakantie is. 

    Als u zelf op vakantie gaat en geen tijd hebt om uw openstaande facturen te managen, dan kunt u ze ook overdragen aan incassobureau. Zo kunt u bij incasso.nl eenvoudig en snel een factuur overdragen via de incasso.nl app. Vervolgens zullen de incassospecialisten van incasso.nl de facturen voor u gaan incasseren bij de klant. Op die manier kunt u met een gerust hart op vakantie.

Benut de zomervakantie goed!

De zomervakantie heeft ongetwijfeld invloed op uw bedrijf, maar met de juiste maatregelen kunt u deze periode succesvol doorstaan. Door in te spelen op zomertrends, slim omgaan met personeel, het goed in de gaten houden van de cashflow en gerichte marketing, kunt u de uitdagingen van de zomervakantie omzetten in kansen.

Heeft u hulp nodig bij het optimaliseren van uw debiteurenbeheer? Tijdens de zomervakantie, maar ook structureel? Neem dan gerust contact op met onze incassospecialisten.

Wij staan voor u klaar om u te ondersteunen, ook tijdens de zomermaanden.