debiteur-betekenis

Wat is een debiteur?

Een debiteur is een klant die een factuur nog moet betalen. De partij aan wie een factuur betaald moet worden is de crediteur.

Stel dat Bedrijf A producten of diensten levert aan Partij X. Als Bedrijf A een factuur stuurt naar Partij X zijn zij vanaf dat moment een debiteur. Partij X heeft namelijk producten gekocht en moet deze nog betalen. Bedrijf A is in dit geval de crediteur.

Waar komt het woord debiteur vandaan?

Iemand die een factuur nog moet betalen heet een debiteur. Deze persoon of dit bedrijf heeft eigenlijk een schuld bij de partij die de factuur verstuurd heeft. Het Engelse woord voor schuld is debt. En daar komt het woord debiteur dus vandaan.

Hoe zorg ik ervoor dat debiteuren betalen?

Alle acties die u onderneemt om een debiteur te laten betalen vallen onder het debiteurenbeheer. Denk hierbij aan het sturen van een aanmaning als de klant na de vervaldatum nog niet heeft betaald.

Het is belangrijk dat dit proces goed ingeregeld wordt. Zo voorkomt u dat klanten bij u weglopen omdat u bijvoorbeeld te agressief bent.

Wat als een debiteur écht niet betaald?

Als een debiteur ook na uw inspanningen de factuur niet betaald heeft, is het een goed idee om een professionele partij in te schakelen. Er zijn verschillende partijen die uw factuur kunnen incasseren. Denk hierbij aan een incassobureau of een advocaat. Toch zijn er grote verschillen in kosten en werkwijzes van deze partijen.

Bij een incassobureau worden facturen in 92% van de gevallen alsnog betaald. En aangezien dit zonder tussenkomst van de rechter is, is dit in het voordel van zowel de debiteur, als de crediteur.