De onderneemt groep - Het Incassobureau

De onderneemt groep - Het Incassobureau 19 november 2014

Het bedrijf de Onderneemt Groep belooft ondernemers na vermelding op één van haar sites meer bereik en hogere omzet. In de praktijk komt daar weinig van terecht. Ondernemers die DeOndernemer.nl benaderden voelen zich opgelicht. Bij de Fraudehelpdesk zijn dit jaar al meer dan 200 klachten binnen gekomen. DeOndernemer.nl sprak met gedupeerde ondernemers, deskundigen en betrokken instanties. Over een bedrijf dat, tegen de grenzen van het juridisch toelaatbare aan, kleine ondernemers uitperst. “We krijgen gemiddeld drie klachten per week binnen.”

De Onderneemt Groep uit Hoogeveen verkoopt voor 240 euro per jaar online bedrijfsprofielen op haar site. Het bedrijf (in het verleden ook al Actief onder andere namen, waaronder Nederland Onderneemt) hanteert steeds dezelfde werkwijze: ondernemers telefonisch een proefabonnement verkopen, wachten tot de proefperiode verstreken is en het jaarbedrag aan abonnementskosten innen. “Een agressieve manier van telefonische verkoop”, zegt woordvoerder André Vermeulen van de Fraudehelpdesk. De Onderneemt Groep wil geen toelichting geven op deze methode. Ondanks herhaalde verzoeken weigert de directie van De Onderneemt Groep ons te woord te staan.                   


Het incassobureau 
Ondernemers die weigeren te betalen krijgen te maken met VK Incasso uit Hoogeveen. “Het mailtje van het incassobureau kwam op mij heel dreigend over. Binnen vier dagen moest ik het openstaande bedrag overmaken, anders zou er iemand langskomen”, vertelt Hoogendijk. “Het viel me op dat de mailtjes heel informeel werden ondertekend, met alleen een voornaam. Dat komt heel amateuristisch over.” 

VK Incasso laat er geen gras over groeien als het aankomt op het incasseren van openstaande facturen. “Ik heb veel mails voorbij zien komen en het is echt ongehoord hoe onbeschoft ze te werk gaan”, vertelt jurist De Jong. Hij maakt zich merkbaar kwaad om de in zijn ogen belachelijke werkwijze van het incassobureau. “Ik kan me voorstellen dat een ondernemer die geen verstand heeft van dit soort zaken zich erg geïntimideerd voelt en uit angst betaalt.”

Een link
Tijdens een telefoongesprek met het incassobureau valt Hoogendijk ook iets anders op. “Ze (de telefoniste van VK Incasso red.) had het de hele tijd over ‘we’ als ze sprak over het conflict tussen mij en de Onderneemt Groep, tussendoor gebruikte ze de term ‘onze opdrachtgever’. Ik had het gevoel dat ik met de Onderneemt Groep zelf aan te telefoon zat.” Hoogendijk is niet de enige die dit opvalt. Vermoedens van betrokkenen dat er een link bestaat tussen de Onderneemt Groep en VK incasso worden bevestigd als we kijken naar de Kamer van Koophandel inschrijvingen. Beide bedrijven worden bestuurd door 01001000 Beheer B.V. Onder deze B.V. valt ook WeWeb; het bedrijf dat de site van VK incasso beheert. Daarnaast komt het voormalige vestigingsadres van VK incasso overeen met het adres waar nu de Onderneemt Groep staat ingeschreven.