prinsjesdag-2024-ondernemers

Wat betekent Prinsjesdag 2024 voor u als ondernemer?

Vorige week was Prinsjesdag en zijn de plannen van het kabinet voor het komende jaar gepresenteerd. Door veranderende regelgeving en fiscale maatregelen is het voor u als ondernemer cruciaal om te begrijpen hoe u hierop kunt inspelen. In deze blog gaan we dieper in op enkele belangrijke punten die effect kunnen hebben op het betaalgedrag van uw klanten.

Snellere schuldhulpverlening voor particulieren

In 2024 blijft de overheid zich richten op een sneller en efficiënter schuldhulpverleningstraject voor particulieren. Dit betekent dat mensen met schulden sneller hulp krijgen om te voorkomen dat betalingsachterstanden verder oplopen. Voor ondernemers met niet betaalde facturen is dit een belangrijk punt om rekening mee te houden. 

Wanneer consumenten in schuldhulpverlening terechtkomen, worden lopende incassotrajecten vrijwel altijd gepauzeerd. Dit heeft invloed op het resultaat van het incassotraject. Een sneller traject kan betekenen dat uw particuliere klanten eerder hun schulden afbetalen, waardoor u mogelijk eerder uw vorderingen kunt innen.

Verder wordt er door het kabinet €75 miljoen vrijgemaakt voor initiatieven die ervoor zorgen dat mensen met schulden eerder in beeld komen bij hulpverleners. Dit betekent dat ondernemers voorbereid moeten zijn op nauwere samenwerking met schuldhulpinstanties, en dat er mogelijk vaker betalingsregelingen getroffen worden met particuliere klanten. Een efficiënte samenwerking kan leiden tot snellere oplossingen, maar vereist ook een flexibele aanpak in incassoprocedures.

Belastingverlichting en koopkrachtverbetering

Een belangrijk onderdeel van Prinsjesdag 2024 was de verlaging van de belastingdruk voor lagere inkomens. De overheid wil de koopkracht van burgers verbeteren door belastingverlagingen en toeslagen te vereenvoudigen. Dit is belangrijk voor het MKB, omdat het ervoor kan zorgen dat particulieren meer financiële ruimte krijgen om naast nieuwe aankopen hun betalingsachterstanden weg te werken.

De geplande verlaging van de inkomstenbelasting kan direct invloed hebben op de betalingscapaciteit van debiteuren. Vooral mensen met een lager inkomen zullen profiteren van hogere netto-inkomsten. Hierdoor hebben zij mogelijk meer ruimte om openstaande schulden af te lossen. Arjan Stigter, algemeen directeur van Ultimoo Incasso weet uit ervaring wat dit in de praktijk betekent. "Als debiteuren meer financiële ruimte hebben, ontvangen wij significant meer betalingen. Het is hierbij overigens wel belangrijk dat de juiste betalingsoptie wordt geboden, bij de specifieke situatie van de debiteur. Met een goede benadering kan het betaalgedrag van debiteuren inderdaad verbeteren." 

Voor ondernemers is het van belang om op de hoogte te blijven van deze veranderingen, omdat het niet alleen de betalingsbereidheid van particulieren beïnvloedt, maar ook de wijze waarop debiteurenbeheer wordt gevoerd. Denk aan meer flexibele betalingsregelingen die aansluiten bij het nieuwe netto besteedbare inkomen van debiteuren.

Veranderingen voor zakelijke debiteuren

Naast particulieren worden ook zakelijke debiteuren geraakt door de veranderingen in het belastingstelsel. Zo zullen investeringen in verduurzaming en innovatie worden gestimuleerd door middel van subsidies en belastingvoordelen. Dit kan betekenen dat bedrijven meer ruimte krijgen om hun financiële positie te versterken en op tijd aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Het is echter ook mogelijk dat bedrijven die minder snel toegang hebben tot deze stimuleringsmaatregelen, in de financiële knel komen, wat kan leiden tot betalingsachterstanden.

Voor ondernemers die met zakelijke debiteuren te maken hebben, is het van belang om op de hoogte te blijven van de specifieke fiscale wijzigingen. Door de aangekondigde veranderingen in investeringsaftrekken, kunnen bepaalde bedrijven te maken krijgen met hogere lasten, wat de kans op betalingsachterstanden vergroot. Bedrijven moeten hierop inspelen door maatwerkoplossingen aan te bieden voor zakelijke debiteuren, zoals het flexibel omgaan met betalingstermijnen of het aanbieden van betalingsplannen op maat.

Zakelijke incassoprocedures kunnen complexer worden door de wijzigingen in de belastingwetgeving. Het is daarom cruciaal dat ondernemers hun debiteurenbeheer goed op orde hebben, zodat zij snel kunnen schakelen wanneer zakelijke klanten in betalingsproblemen komen.

Een vaak gemaakte fout is dat bedrijven in deze situatie stoppen met het najagen van niet betaalde facturen. Op die manier maakt u van het probleem van uw klant uw eigen probleem. Daarom is het belangrijk om facturen tijdig over te dragen aan uw incassopartner. Zo heeft incasso.nl de kennis en ervaring om in deze situaties samen met uw klant op zoek te gaan naar een duurzame oplossing die voor beide partijen werkt.

MKB'ers en hun schulden

Voor het MKB zijn de plannen van Prinsjesdag 2024 met name gericht op lastenverlichting en het stimuleren van investeringen. Door de verlaging van arbeidskosten en de toename van subsidies voor verduurzaming, krijgen MKB'ers meer financiële ruimte om hun schulden af te lossen of betalingsachterstanden te voorkomen.

Ondernemers moeten echter alert blijven, omdat het economisch klimaat onvoorspelbaar blijft. Het is belangrijk om openstaande vorderingen strak te monitoren en tijdig te innen om de eigen liquiditeit te waarborgen. Dit betekent dat u mogelijk nog sneller in actie moet komen bij het innen van achterstallige betalingen bij collega MKB'ers. Aan de andere kant moet u rekening houden met nieuwe financiële regelingen die ondernemers helpen om schulden af te betalen.

Incassospecialist als adviseur

Als incassobureaus kunnen wij MKB'ers adviseren over hoe zij hun financiële positie kunnen versterken en tegelijkertijd betalingsachterstanden kunnen inlopen. Ook zijn wij goed op de hoogte van de (veranderde) regelgeving op het gebied van incasso en niet betaalde facturen. 

Wilt u met een van onze inassospecialisten sparren over uw debiteurenbeheer? Dat kan! Neem geheel vrijblijvend contact op met 0348-486425 of stuur een e-mail naar contact@incasso.nl