creditkronkels

Nieuwe plannen maken

Creditkronkels is een vaste column in het vakblad van de VVCM (Vereniging Voor Credit Management). De column, geschreven door Ultimoo Incasso-directeur Arjan Stigter, gaat over trends, nieuws en andere interessante onderwerpen uit de credit management wereld.

Ik kan het me eigenlijk niet voorstellen maar de kalender zegt toch echt anders. 2023 is alweer voorbij en traditioneel gezien betekent dat vaak ook dat de plannen voor een nieuw jaar worden gepresenteerd. Terugkijken en plannen maken, best gek, de overgang van december naar januari is eigenlijk dezelfde als die van pak hem beet september naar oktober.

Aan de andere kant zul je ergens een moment moeten grijpen om te bezien of dat wat je aan het doen bent wel gaat zoals je dat vooraf hebt bedacht. Ik moet bekennen dat dat gegeven de omstandigheden best vaak anders is. Ik noem maar het voorbeeld van corona in maart 2020. Op zo’n moment kunnen alle plannen de prullenbak in en moet je er dus voor zorgen dat je flexibel bent en snel kunt schakelen. Ik ben daarover achteraf blij verrast, natuurlijk niet met de situatie zelf, maar wel met het aanpassingsvermogen van collega’s en middelen dat dan pas echt duidelijk wordt.

Trends in 2023

In 2023 is er in ons vak ook best veel gebeurd, de AI hype hebben we moeten onderzoeken, de halvering van de termijn van MSNP/WSNP, uitstel van de Wki, de arbeidsmarkt en dan heb ik het alleen nog maar over externe factoren. Maar wij hebben drie jaar geleden een stip op de horizon gezet voor 2025, een stip die op dat moment vrij ver weg lag met een doelstelling die op eerste gezicht onhaalbaar leek. De vraag werd destijds opgeworpen of het wel zinvol is om zeer (lees “te”) ambitieuze doelen te stellen? Nu drie jaar later kan ik daar met zekerheid en volmondig “ja” op antwoorden. Het heeft er namelijk voor gezorgd dat we op zoek zijn gegaan naar manieren om toch onze doelen te kunnen bereiken.

Denken buiten de gebaande paden en creatief zijn met het verzinnen van oplossingen. En als je dan mijlpalen bereikt dan merk dat iedereen daar enorm van opleeft. Ga dus voor een doel dat je triggert, je buiten je comfortzone zet en dat jezelf verplicht anders te denken. Niet voor niets zijn het vaak de disruptors die winnen… Iedere ondernemer zou zich daartegen moeten wapenen, probeer zelf die disruptor te zijn.

Nieuwe plannen voor 2024?

Het is voor ons dus nu niet per se het moment om nieuwe plannen te maken, hooguit het bijstellen ervan. We hebben inmiddels de balans opgemaakt en we zien dat we op het gebied van automatisering en bemensing ons doel lijken te gaan halen als het gaat om betere efficiency en effectiviteit. Ten aanzien van groei zien we dat dit een logisch gevolg daarvan is en dat we ook daar komen waar we willen zijn. 2024 wordt voor ons het jaar waarin we de vruchten plukken van drie jaar hard werken aan nieuwe manieren van werken, we hebben er zin.

Moet je nog plannen maken? Aim for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars".

Arjan Stigter
Algemeen Directeur Ultimoo Incasso