wat-is-gerechtelijke-incasso

Wat is gerechtelijke incasso?

Bij een gerechtelijk incassotraject wordt een procedure gestart bij de rechtbank om betaling door een debiteur af te dwingen. Deze fase wordt vrijwel altijd vooraf gegaan door een minnelijk incassotraject en eventueel een debiteurenbezoek. 

Gerechtelijke procedure begint met de dagvaarding

Het gerechtelijk incassotraject wordt gestart met een dagvaarding voor de debiteur. Deze wordt afgegeven door een gerechtsdeurwaarder en is nodig om een rechtszaak te kunnen starten. In de dagvaarding wordt de debiteur opgeroepen om naar de rechtbank te komen en voor de rechter te verschijnen. 

Beslag leggen

Als de rechter in het voordeel van de opdrachtgever spreekt, wordt de debiteur gedwongen om te betalen. Dit kan eventueel door executoriaal beslag te leggen. Een deurwaarder zou dan beslag kunnen leggen op bezittingen of inkomsten van de debiteur. Van deze beslagen worden vervolgens de vordering én de gerechtelijke kosten betaald. 

Overweegt u een gerechtelijke procedure?

Heeft u een debiteur die uw vordering niet betaalt? En overweegt u na de minnelijke fase om een gerechtelijke procedure te starten? Dan is het belangrijk dat u zich vooraf goed laat adviseren. In dit advies wordt gesproken over de mogelijkheden, kosten en de haalbaarheid van een procedure. Vervolgens kunt u een gedegen besluit nemen over het wel of niet starten van een gerechtelijke procedure. 

Wilt u vrijblijvend eens praten met een specialist? U kunt altijd contact opnemen met Ultimoo Incasso via 0348-750553.