Website informeert gemeenten over de aanpak van schuldhulp

Website informeert gemeenten over de aanpak van schuldhulp 26 mei 2014

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale zaken en Werkgelegenheid lanceerde op 23 mei 2014 een website over schuldhulpverlening. De site effectieveschuldhulp.nl moet gemeenten stimuleren om een eigen aanpak te ontwikkelingen voor vroegsignalering en preventie van schulden. De lancering was onderdeel van een werkbezoek aan woningcorporatie Eigen Haard, die samen met de gemeente Amsterdam de methodiek Vroeg Eropaf toepast.

Schuldhulp
Vroeg Eropaf is één van de drie voorbeelden op de website waar andere gemeenten van kunnen leren, naast Almere (Achter de Voordeur) en Tilburg (Fix Up Your Life). Met Vroeg Eropaf kunnen gemeenten en woningcorporaties betalingsachterstanden bij huurders in een vroeg stadium aanpakken. In Amsterdam heeft de methode succes: bij de helft van de deelnemende huurders is de huurachterstand na een jaar opgelost.

Praktijkvoorbeelden
Op effectieveschuldhulp.nl staan, naast beleidsinformatie, feiten en cijfers over schulden en de praktijkvoorbeelden, ook de resultaten van de doorrekening die het ministerie van SZW van de drie projecten liet maken. Uit dat onderzoek blijkt dat iedere euro die is geïnvesteerd in de aanpak van de drie projecten, de samenleving tussen de 2,46 en 4,22 euro oplevert en de gemeenten zelf tussen de 1,57 en 2,91 euro.

Oproep
Staatssecretaris Klijnsma maakte de onderzoeksresultaten ook bekend in een brief die ze op 23 mei 2014 naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin roept ze gemeenten op gebruik te maken van de ervaringen in Amsterdam, Almere en Tilburg en een eigen aanpak te ontwikkelingen bij het vroegtijdig aanbieden van schuldhulp.