Waarom vrouwen beter met geld omgaan

Waarom vrouwen beter met geld omgaan 4 maart 2014

column - 

Heeft u net als ik altijd gedacht dat vrouwen een gat in hun hand hebben? Het is waar. Maar toch gaan vrouwen beter met geld om dan mannen. Desondanks hebben mannen en vrouwen evenveel kans op financiële problemen. Hoe dat zit leest u hieronder. Inclusief een aantal tips.

Gat in de hand? Vrouwen geven meer geld uit aan kleding en hebben achteraf vaak spijt van hun aankopen. Maar ze houden ook hun uitgaven beter bij dan mannen en ze letten beter op aanbiedingen. Mannen zijn meer gericht op luxe en doen gemakkelijker grote uitgaven. Vrouwen plannen hun uitgaven beter en kijken of ze in hun budget passen. Mannen vergeten vaker hun rekeningen te betalen. Dit verzin ik niet; het is allemaal onderzocht door Nibud. Er is maar één conclusie mogelijk: vrouwen gaan beter met geld om dan mannen. Tot zover het goede nieuws, dames. Want toch hebben vrouwen evenveel kans op geldproblemen als mannen. Hoe kan dat? 

Traditioneel

Minder dan de helft van de vrouwen is economisch zelfstandig (tegenover 70 procent van de mannen). Nederland is wereldkampioen parttime werken. We zijn hierin vrij traditioneel: zodra er gezinsuitbreiding komt, gaat de vrouw meestal minder werken en neemt een groot deel van de zorg voor de kinderen op zich. Dat is op zich natuurlijk prima, maar als het inkomen van manlief bijvoorbeeld door een scheiding wegvalt, dan kan dat tot problemen leiden. Eén op de drie huwelijken strandt, dus de kans dat je op een bepaald moment in je leven je eigen broek moet kunnen  ophouden is reëel aanwezig. Daar komt bij dat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen. Het is natuurlijk niet leuk om na te denken hoe het financieel moet als u er alleen komt voor te staan, maar wel verstandig om na te gaan of u het dan goed voor elkaar heeft. 

Zelfstandig

Driekwart van de vrouwen vindt het belangrijk om economische zelfstandig te zijn, maar slechts de helft is het. Eén op de drie is niet bereid om meer te gaan werken. Niet erg consequent, dus. Vrouwen mogen dan beter zijn in het regelen van de dagelijkse geldzaken, in financiële planning zijn ze minder bedreven. Ze hebben minder financiële kennis, maar ook minder zelfvertrouwen in financiële zaken. Bovendien sparen vrouwen minder, vooral voor hun pensioen. Dit alles blijkt uit onderzoek van de OESO. 

Voorkomen is beter dan genezen

Op het moment dat het inkomen van uw partner wegvalt, bent u te laat om er iets aan te doen. Als u gaat samenwonen of trouwen heeft u natuurlijk helemaal geen zin om na te denken over geldzaken. Maar zodra u van de roze wolk af bent, is het toch verstandig hier even goed voor te gaan zitten. Maak afspraken over hoe u het financieel gaat regelen (hier is een handige checklist). En als u overweegt om minder te gaan werken, denk dan even goed na over de consequenties voor de langere termijn.

Tot slot: deze tips gelden natuurlijk ook voor mannen. 

Bron : Telegraaf