VFN Financieringsbarometer Q2

VFN Financieringsbarometer Q2 2 juli 2014

De VFN, waar Ultimoo Capital bij aangesloten is publiceert ieder kwartaal een barometer die weergeeft hoe het is gesteld met de financieringen in Nederland. Via onderstaande link kunt u de volledige publicatie bij ons downloaden. De VFN Financieringsbarometer laat ditmaal met een score van 125 een positief beeld zien. De NL consumenten zouden echter nog voorzichtig zijn met het doen van grote aankopen: in de komende 12 maanden is men van plan om minder aankopen te gaan doen in vergelijking met het aantal aankopen dat men gepland had in de afgelopen 12 maanden (-10%). Wel hebben consumenten net als in het eerste kwartaal een grotere bereidheid om een financiering af te sluiten voor toekomstige aankopen (+35%) dan dat ze dat hadden voor aankopen in de afgelopen 12 maanden. Een management summary:

 

  • Nederlanders verwachten de komende 12 maanden minder grote aankopen te gaan doen in vergelijking met het aantal aankopen dat ze gepland hadden de afgelopen 12 maanden.

  • De Aankoopbereidheid Index is hierdoor 90. Alleen aan grote huishoudelijke apparaten verwacht men de komende 12 maanden meer geld te gaan besteden.

  • Consumenten hebben een grotere bereidheid om een financiering af te sluiten voor toekomstige aankopen. De Financieringsbereidheid Index is daardoor 135. 

  • Een combinatie van deze twee factoren levert de Consumenten Financierings Index op, deze laat met een score van 125 een positief beeld zien.  

  • 69% van de Nederlanders heeft de afgelopen 12 maanden een grote aankoop gedaan, men heeft met name consumentenelektronica gekocht. 54% van de mensen denkt de komende 12 maanden een grote aankoop te gaan doen, vooral een grotere vakantiereis wordt genoemd.  

  • Een grotere vakantie, een renovatie en/of verbouwing en nieuwe meubels zijn uitgaven die vaak vooraf gepland zijn.  

  • Men sluit het vaakst een krediet af voor een renovatie en/of verbouwing.  

  • De meest gangbare kredietvorm is de persoonlijke lening. Voor aankopen die men de komende 12 maanden verwacht te gaan doen is het doorlopend krediet het meest populair.  

  • In het voorjaar van 2014 denken fors meer mensen (38%) dat de Nederlandse economie zich de komende 12 maanden positief zal ontwikkelen in vergelijking met de voorjaarsmeting van 2013 (16%).

 

De volledige publicatie kunt u hier downloaden

Bron: VFN