ING wil minder doen met hypotheken, maar meer met leningen MKB

ING wil minder doen met hypotheken, maar meer met leningen MKB 1 april 2014

ING wil minder doen met hypotheken, maar meer met leningen MKB

ING wil zijn kredietbeleid de komende jaren bijsturen. Minder doen op de hypotheekmarkt en actiever worden met leningen aan het midden en kleinbedrijf en consumptieve kredieten. Dat blijkt uit de strategische presentatie die topman Ralph Hamers maandag gaf voor analisten. ING Bank zet de komende jaren in op kredietverlening die hogere winstmarges oplevert. Dat is sterker het geval bij kredieten voor het midden- en kleinbedrijf en persoonlijke, consumptieve leningen, dan bij hypotheken. In 2017 moet de helft van de totale kredietportefeuille uit hypotheekleningen bestaan, tegen een huidig aandeel van 56 procent. Het aandeel van leningen aan het MKB en persoonlijke leningen moet omhoog van 19 procent naar 23 procent van de kredietportefeuille. De winstmarges op de laatste groep leningen ligt pakweg een procentpunt hoger dan bij hypotheken, zo blijkt uit onderstaande grafiek uit de presentatie. Ook andere grootbanken mikken bij het verstrekken van nieuwe hypotheken op matiging, zo signaleert Het Financieele Dagblad dinsdag. Rabobank gaf in februari aan het marktaandeel bij het verstrekken van nieuwe hypotheken te willen terugbrengen van 30 naar 25 procent en ABN Amro wil ook niet meer groeien op de hypotheekmarkt.

Grootbanken laten ruimte op hypotheekmarkt

ING mikt de komende jaren op een gelijk marktaandeel van 14 tot 15 procent bij het verstrekken van nieuwe hypotheken, stelde Hamers maandag, aldus het FD. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde maandag dat de totale Nederlandse hypotheekschuld afgelopen jaar met 8 miljard euro is afgenomen tot 664 miljard euro.  De passieve strategie van de grootbanken bij het verstrekken van nieuwe hypotheken hoeft dus niet meteen grote gevolgen te hebben, maar er komt wel ruimte op de hypotheekmarkt voor nieuwe spelers zoals verzekeraars en buitenlandse aanbieders. 

Rentetarieven ING

ING-topman Ralph  Hamers meldde maandag bij de strategiepresentatie verder dat de bank bij de rentetarieven onderscheid wil maken tussen klanten op basis van het betaalgedrag, aldus De Volkskrant. Bedrijven of particulieren met een betrouwbare betaalgeschiedenis of een hoog inkomen, zouden rentekortingen moeten kunnen krijgen op bedrijfskredieten en hypotheken.

 

Bron: z24.nl