Fraude betalingsverkeer daalt fors

Fraude betalingsverkeer daalt fors 11 maart 2014

33.3 miljoen euro is de schadepost die ontstaan is uit fraude in het betalingsverkeer. Toch is dit een afname van 60 procent ten opzichte van 2012.

Dit is het tweede jaar op rij dat de kosten door fraude in het betalingsverkeer zijn gedaald. Dit blijkt uit cijfers van Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland.

Skimming
De schade als gevolg van skimming, dit is het stiekem kopiëren van bankpassen is ook gedaald. Skimming daalde met 76 procent naar 6,8 miljoen euro. Vooral het blokkeren van bankpassen buiten Europa blijkt hieraan te hebben bijgedragen. In de tweede helft van 2013 bedroeg de schade nog geen miljoen euro. 

Fraudepogingen
Fraude met internetbankieren is ook gedaald. De kostenpost daalde met 72 procent naar 9,6 miljoen euro. Banken zijn eerder in staat om fraude te herkennen en consumenten zijn zich inmiddels bewust van eventuele risico's. Ondanks de dalingen blijft de dreiging van fraude met internetbankieren hoog, aldus beide organisaties. Dat komt door het blijvende hoge aantal fraudepogingen.

Bron: nu.nl