Financiële bedrijfsgevens zijn hot!

Financiële bedrijfsgevens zijn hot! 16 april 2014

Dankzij Nederlandse software kunnen bedrijven en banken bijna real time inzicht krijgen in de kredietwaardigheid van klanten. Dat heeft voordelen, maar roept ook de vraag wat de gevaren zijn van het verzamelen van zoveel data. ‘Zolang de overheid niet handhaaft, wordt er veel geld mee verdiend.’

Wie wil er nou niet met één druk op de knop inzicht in de kredietwaardigheid van zijn klanten? Met één druk real time inzicht in een plotselinge verslechtering van betaalgedrag, zodat je als leverancier je risico kan inperken. Dat klinkt inderdaad aanlokkelijk maar is toch pure fictie? Nee dus. Er is een aanzwellende stroom van financiële bedrijfsgegevens op gang gekomen, die omvangrijke hoeveelheden data direct uit de boekhouding toegankelijk maakt. Ongehinderd door toezicht krijgen banken, factoringmaatschappijen en credit management-bedrijven toegang tot de meest bedrijfskritische informatie. We zijn getuige van de onstuitbare ontwikkeling van de big data van bedrijfsgegevens.

Koppeling met 635 boekhoudpakketten

Bedrijven die inzicht bieden in kredietwaardigheid zijn op zich niets nieuws, denk aan Graydon, Dun & Bradstreet en het snelgroeiende CreditSafe. Zij baseerden zich vroeger hoofdzakelijk op gegevens van de Kamer van Koophandel zoals jaarrekeningen – historische data dus. Maar dat is nu snel aan het veranderen, mede dankzij de unieke software van een Nederlands bedrijf: D-Basics.

D-Basics levert aan ondernemingen een programma dat automatisch de gegevens uit 635 verschillende boekhoudpakketten (Exact, Davilex etc.) kan uitlezen en doorsturen naar de gewenste plek in het gewenste formaat. Daarbij gaat het om onder meer (NAW-) gegevens van debiteuren, factuurgegevens, crediteuren en voorraadlijsten.

Van de website van D-Basics: