Europees parlement stelt invoering IBAN uit

Europees parlement stelt invoering IBAN uit 6 februari 2014

Banken en bedrijven hebben meer tijd gekregen om aan de nieuwe normen te voldoen. Dat meldt de persvoorlichter van het Europees Parlement woensdag. Het Europees Parlement heeft dinsdag goedkeuring gegeven om de overgangsregeling tot 1 augustus 2014 te verlengen, om zo verstoringen van  betalingen te voorkomen.

Het project  waar de invoering van het internationaal bankrekeningnummer onderdeel van uitmaakt, kent als doel betalingen in de euro net zo snel en veilig te maken als nationale betalingen. Hiervoor moeten gemeenschappelijke voorwaarden voor betalingen worden ingesteld, bijvoorbeeld wat betreft de tijd waarin de bank het geld moet overmaken. Het gevolg is dat zowel banken als bedrijven in IT-systemen hebben moeten investeren om betalingen op de nieuwe manier te kunnen verwerken. Het nieuwe Europese systeem had op 1 februari de oude nationale systemen moeten aflossen.

Standaarden

Het besluit van het Europees Parlement is gericht op de termijnen voor de overgang naar de nieuwe standaarden voor overschrijvingen en automatische betalingen. Uit gegevens va de Europese Centrale Bank blijkt dat in december 2013 bijna 74 procent van alle overschijvingen en slechts 41 procent van de incasso's aan de nieuwe SEPA-standaarden voldeden. 

Automatische omzetting

Een maand geleden stelde eurocommissaris Michel Barnier voor de overgangsperiode uit te stellen. De Europese Unie werkt al tien jaar aan de invoering van het Europese betalingssysteem. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën pleitte eind januari nog voor een automatische omzetting van het oude naar het nieuwe nummer bij internetbankieren tot februari 2016. 

Bron: nu.nl