Dwangbevel van 'Gerbens Incasso & Gerechtsdeurwaarders' is nep

Dwangbevel van 'Gerbens Incasso & Gerechtsdeurwaarders' is nep 5 augustus 2019

Er gaat opnieuw een mail rond met een dwangbevel, ditmaal van de niet-bestaande deurwaarder 'Gerbens Incasso & Gerechtsdeurwaarders'. Betaal je het bedrag van € 281,54 niet vóór dinsdag 6 augustus 2019, dan staat de deurwaarder aanstaande vrijdag op de stoep om beslag te leggen op je eigendommen. Maar geen zorgen, deze mail is natuurlijk nep.

De mail is ditmaal afkomstig van het mailadres debiteur-nl@gerbens-incasso.com. Zoeken we dit domein op, dan belanden we op een wel heel minimalistisch ingerichte website: er zijn geen contactgegevens te vinden, nergens wordt aanvullende informatie verstrekt, op de website zien we slechts slechts de mededeling 'Wij incasseren alle vorderingen binnen 7 dagen middels onze speciale aanpak! No cure, no pay'. Dat is natuurlijk al reden genoeg om op je hoede te zijn. 

Het opvallende aan deze mail is echter dat de criminelen lijken te beschikken over een aantal persoonlijke gegevens, zoals je naam en je geboortedatum. We weten natuurlijk niet zeker of de genoemde geboortedatum ook daadwerkelijk klopt, maar wat ons opviel aan de mails die we doorgestuurd kregen was dat deze datum in iedere mail weer anders was. 

Het dossiernummer is daarentegen altijd 4085983 en ook het bedrag dat zogenaamd open zou staan (€ 281,54) is in iedere mail hetzelfde. Het bedrag is bewust gekozen: niet hoog genoeg om direct argwaan te wekken, maar wel hoog genoeg om je te laten denken dat je misschien toch ergens een factuur hebt gemist en je maar beter zo snel mogelijk kunt betalen.

Het bedrijf zou gevestigd zijn aan de Henri Jasparlaan 93 te Brussel, maar daar klopt niets van: op dit adres zit juist de Ombudsman Gerechtsdeurwaarders van België. Tot slot is het bankrekeningnummer LT463510001407053109 een goede reden om nog eens kritisch naar de mail te kijken: waarom zou een gerechtsdeurwaarder die zogenaamd in België zit een zakelijke rekening hebben bij een Litouwse bank? Het advies luidt dan ook om deze mail ongelezen weg te gooien.

Bron: AVROTROS opgelicht