Dit verandert er per 1 juli 2014 voor uw portemonee

Dit verandert er per 1 juli 2014 voor uw portemonee 30 juni 2014

1 Januari en 1 juli zijn de dagen waarop elk jaar veel maatregelen worden ingevoerd die van invloed zijn op je portemonnee. In het overzicht hieronder lees je met welke veranderingen je te maken kan krijgen per 1 juli.

Een persoonlijk overzicht? Voor een persoonlijk overzicht van alle maatregelen die dit jaar zijn ingevoerd, doe je de tool Wat Betekent Dit Voor Mij. Op basis van jouw persoonlijke situatie, geeft de tool je een overzicht van maatregelen. Bij iedere maatregel wordt uitgelegd wat er verandert, welke financiële gevolgen dit mogelijk heeft en wat je kunt doen.

Veranderingen per 1 juli 2014:

Minimumloon en minimumjeugdloon omhoog

Het minimumloon stijgt met 0,65% naar €8,63 bruto per uur. Dat komt neer op €1495,20 per maand. Het minimumjeugdloon stijgt ook met 0,65%. Het minimumjeugdloon is afhankelijk van je leeftijd. Hier kun je opzoeken hoeveel je minimaal moet verdienen bij welke leeftijd.

AOW en uitkeringen omhoog

De uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen stijgen mee met het minimumloon. Een volledige AOW-uitkering voor alleenstaanden bedraagt vanaf 1 juli bruto €1104,95 per maand. AOW’ers die samenwonen krijgen per maand €762,88 bruto per persoon.

Minder lenen met NHG-hypotheek

Het maximale leenbedrag voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie daalt naar €265.000 euro. Dit was voor 1 juli nog € 273.584. De maximale hypotheek is altijd iets hoger dan de koopprijs van een huis. Dit komt door de bijkomende aankoopkosten. Als je een huis wilt kopen met een hypotheek met NHG, kan de koopprijs nog maximaal €250.000 bedragen.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Als je een sociale huurwoning hebt mag je verhuurder de huur een keer per jaar verhogen. De verhoging gaat meestal in op 1 juli. De overheid stelt de maximale huurverhoging vast. Sinds vorig jaar is de maximale verhoging afhankelijk van je inkomen. Tot een inkomen van €34.085 is de maximale verhoging 4%. Van €34.085 tot €43.602 is dat 4,5%. Als je meer verdient dan €43.602 mag de huur met maximaal 6,5% stijgen. Lees hier meer over de inkomensafhankelijke huurverhoging.

Verhuurder kan subsidie krijgen voor energiebesparing

Verhuurders van sociale woningen kunnen vanaf 1 juli subsidie krijgen om woningen energiezuiniger te maken. Voor huurders betekent een energiezuinigere woning een lagere energierekening. Vaak kan de huur hierna wel extra worden verhoogd.

Kinderbijslag gaat niet omhoog

Eerder verhoogde de overheid de kinderbijslag twee keer per jaar (indexatie). Tot 2016 gebeurt dit in ieder geval niet. De prijzen in de winkel stijgen ondertussen wel door. De kinderbijslag stijgt dus niet mee.

Versoepeling regels kinderbijslag voor 16- en 17-jarigen

Voor een kind van 16 of 17 dat al een diploma (startkwalificatie) heeft, kreeg je tot 1 juli alleen kinderbijslag als het kind aan bepaalde eisen voldeed. Het moest onderwijs volgen, of ingeschreven staan als werkzoekend. Deze regels zijn nu vervallen. Voor een thuiswonend kind met diploma krijg je altijd kinderbijslag. De enige voorwaarde is dat je kind niet meer verdient dan €1266,- netto per kwartaal.

Internetten en bellen in het buitenland goedkoper

Door Europese regels wordt bellen en internetten in andere Europese landen goedkoper. Het maximum tarief voor bellen is vanaf 1 juli €0,23 per minuut, inclusief BTW. Dit was €0,30 per minuut. De maximale prijs voor mobiel internetten daalt van €0,55 naar €0,25 per mb.

Papieren treinkaartje verdwijnt

Het papieren treinkaartje verdwijnt op 9 juli. Als je nog geen ov-chipkaart hebt kun je in de automaat op het station wel een ov-chipkaart voor eenmalig gebruik kopen. Daarvoor betaal je een toeslag van €1,-. Lees hier meer over op de site van de NS.

Een persoonlijk overzicht?

Voor een persoonlijk overzicht van alle maatregelen die dit jaar zijn ingevoerd, doe je de tool Wat Betekent Dit Voor Mij. Op basis van jouw persoonlijke situatie, geeft de tool je een overzicht van maatregelen. Bij iedere maatregel wordt uitgelegd wat er verandert, welke financiële gevolgen dit mogelijk heeft en wat je kunt doen.